Ursprung |
nordlig till centrala Sydamerika |
bulkdensitet |
0,9-1,11 g / cm ^ |
hållbarhetsklass |
1 |
radiell krympning |
0,33% |
Tangentiell krympning |
0,44% |
trä färg |
mörkt rödbrun |
trästruktur |
homogen med fin konsistens |
användning |
Konstruktionsträ, trallträ |
Massaranduba är ett mycket tungt och hårt träslag från Sydamerika. Dess höga hållfasthet gör den extra tålig utomhus och motståndskraftig mot repor och splitter. Hyvlad slät, ytan är mycket smidig och lämplig för barfotabruk. Massaranduba har en mörk rödbrun färg, vilket har gett den namnet "Beefwood" på engelska eller "Horse Meat Wood" på tyska. Träet är mycket homogent och har en fin struktur.
Massaranduba - Hård och hållbar
Träet är så tungt att det inte flyter. Med sin höga densitet uppnår den högsta värden vad gäller hållbarhet och svampmotstånd. Den släta hyvlade ytan är särskilt smidig och mycket lämplig för barfotabruk.
En svaghet hos träslaget är dock dess enda tillfredsställande uthållighet. För att förhindra skevhet bör träet vara tekniskt torkat. Kortare och smalare bitar av massivt trä, som du på träplattor eller används med limmat trä är inga problem. Längre och bredare massivt trä tenderar å andra sidan ofta till måttlig skevhet.
Massaranduba - Frukt och Latex
Massaranduba distribueras huvudsakligen i Amazonasregionen i Brasilien och i Peru. En underart som finns i Guatemala, Manilkara-zapoten, används för att göra latex och basmaterialet för tuggummi.
Balata-trädet, från vilket Massaranduba-skogen kommer, når en höjd av 30 meter och en stamdiameter på 130 centimeter. Köttet av dess bär är ätbart och har en söt smak.